Dolgu Maddeleri
Yüzün kırışık ve çökük görüntüsünü düzeltmek için kullanılan dolgu maddeleri çizgilerin olduğu kıvrımların altına enjekte edilerek uygulanmaktadır. İki grup dolgu maddesi türü vardır.
1. Yabancı dolgu malzemeleri
Sıvı Silikon ve Silikon Yağı:
Dudak kalınlaştırmada yıllardır kullanılmakta olan sıvı silikon ve silikon yağı içerdiği olumsuzluklar ve uygulanan hastalarda çeşitli komplikasyonlara neden olmasından dolayı artık günümüzde kullanımı Amerikan gıda ve ilaç kurumu FDA tarafından estetik dolgu maddesi olarak satılması ve direk doku içine enjeksiyonu yasaklanmış ve kullanılmamaktadır. Dudak dokusunda enflamasyona neden olmakta ayrıca sürekli yer değiştirdiği için hastalarda şekil bozukluğuna yol açmaktadır.
Geçici dolgu maddeleri:
Kollajen, Hyalurinik asit gibi maddelerden oluşan zararsız malzemelerdir. Kollajen sığır derisinden elde edilmektedir. Deli dana hastalığının ortaya çıkışı ile kullanımı neredeyse durmuştur. Ayrıca hayvan proteini olduğu için alerji riski vardır, test yapılmadan kullanılmaz. Yüzdeki kırışıklıkları düzeltmek için de uygulanan Hyaluronik asit en yaygın olarak kullanılan malzemedir. İğne ile enjekte edilen Hyaluronik asit kullanıldığında uygulama çok basittir ve hasta hemen normal hayatına döner. Uygulama sonrası 4-6 ay kadar kalıcı olur ve bu sürenin sonunda tekrarlamak gerekir. Kimyasal olarak elde edilmektedir ve alerji yapmaz, risksizdir. Bu maddeler derinin hemen içine enjekte edilir. Dudak kenarlarını dikleştirmek ve belirginleştirmek için kullanılırlar.
Bu tip iğne ile yapılan ve vücuttan atılmayan yani kalıcı olarak düzelme sağlayan kimyasal maddelerde vardır. Bunlar vücutta 4-5 yıl kadar kalabilmektedir. Böyle enjeksiyon tipi uygulamalar son derece basittir. Yapıldıktan hemen sonra hasta normal günlük hayatına devam edebilir.
Diğer katı formdaki dolgular:
Bunlar enjekte edilenler gibi enjektörle değil ufak bir ameliyatla yerleştirilen malzemelerdir. Alloderm insan derisinden elde edilir. Konulduktan sonra 1 yıl içinde eriyerek kaybolur. Gortex denilen malzeme ise kalıcıdır. Dudak kenarlarından yapılan küçük kesilerden dudak içine yerleştirilir. Konulduğu şekilde kalır ve şeklini muhafaza eder. Sakıncası ise zamanla dudağı delerek dışarı çıkabilmesidir.
2. Otojen (hastanın kendi dokusu) dolgu
Dudak kalınlaştırma ve dolgunlaştırma hastanın kendi vücudundan alınan dokularla da yapılabilir. Bunlar;
Yağ Hücreleri:
Yağ enjeksiyonu-Lipofilling
Lipofilling; vücut hatlarını düzeltmek, yüzdeki yaşlılık çizgilerinin belirginliğini azaltmak, dudakları dolgunlaştırmak, zayıf yüzlere daha dolgun bir görüntü kazandırmak ve yüz asimetrilerini gidermek amacıyla bir bölgeden alınan yağ dokusunun başka bir bölgeye dolgu yapmak amacıyla enjekte edilmesidir. Enjeksiyon için kullanılacak yağlar liposuction ile hastanın kendi vücudundan alınır. Dikkatli bir işlemden geçirildikten sonra uygulama yapılır. Girişim, yapılacak işlemin büyüklüğüne göre lokal veya genel anestezi altında yapılabilir. Enjeksiyon bölgesinde az miktarda şişlik, morarma, uyuşukluk olabilir. Bu durum genellikle 3-5 gün içinde kendiliğinden geçer. 3-6 ay içerisinde enjekte edilen yağın yaklaşık yüzde 50-70 ‘i emilir. Geriye kalan kısım ise kalıcıdır. Gerekli durumlarda işlem birkaç defa tekrarlanır. Hiçbir zararı yoktur alerji vs. gibi riskler içermez. Oldukça kolay bir uygulamadır. Fazla dolgunluk gerektiren durumlarda oldukça etkilidir.
Deri Hücreleri:
Hastanın kendi vücudundan örneğin, karın veya meme küçültme ameliyatı sırasında çıkan derilerden veya daha önceden vücutta kalmış yara izlerinden çıkan skar dokusundan alınan deri altı dokusu ve yağ hücreleri karıştırılarak doku kokteyli şeklinde dudaklara enjekte edilir. Bu yöntemde konulan hücrelerin bir kısmen eridiği için 2-3 defa tekrarlamak gerektirir. Zararsız ve en iyi yöntemlerden birisidir. Allerji riski yoktur.
DOLGU İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Kırışıklıklar ve yüzdeki çizgiler neden ya da nasıl oluşur?
Yaşlanma ile birlikte cildin hyalüronik asit içeriği azalır ve cildin su tutma kapasitesi düşer. Deride bulunan kolajen ve elastik lifler kırılmaya ve yıpranmaya başlar. Bu kırılmalar doğal yaşlanma sürecimizin bir parçası olmakla birlikte, fazla kaş çatma, gözleri kısarak bakma, gülümseme ve diğer yüz mimikleri de çizgilerin oluşmasına katkıda bulunurlar. Sigara içmek ve kirli hava güneş ışınları gibi çevresel faktörler de yaşlanmayı hızlandırırlar. Yüz kırışıklıklarını gidermek için en sık olarak kullanılan işlem dolguile cildin eksilen ve yıpranan hyalüronik asit içeriğini yerine koymaktır. Dolgu gerektirecek kadar derin olmayan kırışıklıklarda ise seçenek botoks ile mimik kaslarının etkisini azaltmaktır.
Dolgu işlemi ile sadece kırışıklıklar doldurulmaz aynı zamanda estetik bazı ünite(organ) lerin boyutu değiştirilir. Dudak kalınlaştırılır, elmacık kemikleri ve yanak bölgesinin çöküklüklerine hacim kazandırılır. Dolgu işlemi dudakların dolgunlaştırılması işleminde en yaygın ve etkili yöntemdir.
Dolgunun kullanım alanları nerelerdir?
- Burun kenarından aşağı inen çizgiler (Nazolabial Çizgiler)
- Burun ile ağız arasındaki çizgiler (Philtral Çizgiler)
- Dudak dolgunlaştırılması
- Dudaklar etrafındaki radial çizgiler
- Göz çevresindeki kırışıklıklar
- Alındaki çizgiler
- Akne izleri
- Yanak ve elmacık kemiği dolgunlaştırmak
- Vücuttaki bazı asimetrilerin düzeltilmesi
Cerrahi olmayan basit bir işlemle yüz gerginliğini sağlayan dolgu enjeksiyonları, dudak çevresi ve yüzün alt yarısındaki çizgi ve kırışıklıkları giderir.
Doğru uygulandığında özellikle dudak, burun ve yanak arasında oluşan çizgilerin yok edilmesi ve dudak estetiğinde, mükemmel sonuçlar alınmaktadır.
Yüzde etkili ve sağlıklı bir şekilde çok daha genç bir görünüm elde edilebilmektedir.
Genellikle burun seviyesinin üstündeki kırışıklıklara Botox uygulanırken, burun seviyesinin altındaki kırışıklık tedavilerinde dolgudan yararlanılır.
LİPOFİLLİNG (YAĞ ENJEKSİYONU) İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR
Lipofilling (Yağ Enjeksiyonu) nasıl yapılır?
Lipofilling yani yağ enjeksiyonu, vücudun yağ miktarı fazla olan bölgelerinden liposuction yöntemiyle alınan yağ dokularının, ihtiyaç duyulan bölgeye özel kanül ve tabancalı enjektör sistemiyle enjekte edilmesi işlemidir. Alınan yağ dokuları enjekte edilmeden önce; yıkama, süzme veya santrifüj gibi işlemlerden geçirilir. İşlem küçük ve tek bir alanda yapılıyorsa lokal anestezi ile gerçekleştirmek mümkündür. Eğer birden fazla alanda ve daha çok miktarda lipofilling yapılacaksa genel anestezi tercih edilir.
Etki süresi ve etkinliği nasıl arttırılır?
Lipofilling operasyonunda maksimum etki için teknik donanım ve işlem tecrübesi çok önemlidir. İşlem çok basit bir işlem olduğu kadar profesyonel ayrıntılara sahiptir. İşlemi uygulayacak estetik cerrahın bu konudaki teorik bilgisi ve deneyiminin yanında mevcut yağ hücrelerinin canlılığını sağlayacak ve sürdürecek üstün bir teknolojik donanıma da sahip olması gereklidir.
Lipofilling uygulama alanları nerelerdir?
Lipofilling, yanaklarda ve elmacık kemikleri üzerindeki çöküklükleri gidermek amacıyla kullanılır. Ayrıca dudakları kalınlaştırmak ve dudaklardaki ince çizgilerin giderilmesi için de lipofilling tekniğinden yararlanılır. Yüz bölgesinde alında, çene ucu kısalığının ya da küçüklüğünün düzeltilmesinde İki kaş arası, alın veya üst dudakta oluşan ve kalıcı hale gelmiş derin kırışıklıkların düzeltilmesi amacıyla da mikrolipofilling şeklinde uygulamalar yapılabilir. Enjekte edilen yağ dokusunun bir kısmı emilerek vücut tarafından yok edilse de kalan miktar kalıcıdır ve bir daha yok olmaz. Bu da tamamen emilerek belli aralıklarla tekrar edilmesi gereken geçici dolgu sistemlerine göre avantajdır.
Lipofilling sadece yüz bölgesinde mi kullanılır?
Lipofilling vücudun diğer alanlarında herhangi bir travma ya da operasyon sonucu ortaya çıkmış olan çöküntüleri düzeltmek için de kullanılabilir.
Yorumlar
Gönderenin IP Adresi:
78.172.36.52
RSS beslemesi, bu iletideki yorumlar için.